Blogini yhteiskunnallisista asioista hengellisesti tulkittuna

Halpa ei aina ole halpaa

Luin tänään Aamulehdestä artikkelin kuntien kilpailutuksesta. Eli siis siitä, että tuotteet ja palvelut kilpailutetaan, jotta löydetään edullisin vaihtoehto tarpeen täyttämiseen. Kilpailutuksen kohteena voi sitten olla esim koulujen IT-laitteet, sairaanhoitokuljetus, kuntien tietyöt yms.


Hyvä tarkoitus ei palvelekaan enää yhteistä hyvää. Se tarjous, joka on edullisin tarjouskierroksella, voikin olla kallein jos katsotaan asiaa laajemmin. Vaiennettu salaisuushan on, että tarjous tehdään vaikka alle omakustannushintojen, jotta vaan päästään "sopimuksen piiriin". Tämän jälkeen lähes tulkoon kaikki onkin sitten mahdollista; myydäänkin tuotteita "ohi sopimuksen" kalliimmalla hinnalla perustellen sitä niin, että kyseinen hyödyke onkin paljon parempi kunnan käyttöön tai lisätään kalliimpia tuotteita sopimuksen piiriin.


Toinen asia, joka vääristyy tässä ylettömässä kilpailutuksessa, on se, että "isommat syövät pienemmät". Yleisesti kilpailutus on aina niin laaja, että pienien on mahdotonta osallistua siihen, kun kumminkin etsitään toimijaa, joka pystyy tarjoamaan kaikki sopimuksen tuotteet. Näin yleisesti pienet, paikalliset toimijat jäävät auttamattomasti näistä tarjouspyynnöistä ulos.


Kolmas asia, joka mättää tässä on se, että paikallisuudella ei ole juurikaan mitään arvoa kun päätös tehdään yksin hinnan pohjalla. Kyllä kuntienkin pitäisi kantaa oma kortensa kekoon kun puhutaan "yhteiskuntavastuusta". Näin veronmaksajana olen sitä mieltä, että vaikka paikallinen tarjous olisi hieman kalliimpi niin silti se kannattaisi ottaa, jotta jatkossakin paikalliset toimijat ja työnantajat voisivat toimia yhteiseksi hyväksi ja luoda työpaikkoja omaan kuntaan.
Loppupelissä kyse on siis eettisistä valinnoista. Ja tällä hetkellä niitä ei selvästikään osata tehdä.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

15.08 | 10:09

Terve vaan. No sinähän olit sitten ihan aitiopaikalla. Ei sinulla kuvia siitä tapahtumasta ole ?

...
14.08 | 12:28

Kirjoittelen juuri nyt muistelmiani Utön ajoilta jolloin palvelin linnakkeella . Olin mukana matkalla mantereelle kun törmäys Knivskärin mutkassa tapahtui.

...
31.03 | 13:55

mäkinen ei ole lukenut roomalaiskirjeen 1. lukua...ja , mikä kohtalo on homoilla, lesboilla ja niiden, jotka hyväksyy heittien touhun

...
31.03 | 13:53

samaa mieltä. Mäkinen on verrattavissa ylimmäiseen pappiin, joka antoi Jeesuksen Pilatuksen käsiin. hänen syntinsä oli suurempi kuin Pilatuksen...

...
Tykkäät tästä sivusta